Syyskuu on maailman Alzheimer-kuukausi

syyskuuta 11, 2022

Yli 55 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa elää muistisairauden kanssa. Vuoteen 2050 mennessä luvun lasketaan kasvaneen 139 miljoonaan. Monella meistä on lähipiirissä henkilö, joka on sairastunut muistisairauteen. Vuosittain noin 14 500 ihmiselle todetaan muistisairaus ja Suomessa on arviolta 193 000 muistisairauden kanssa elävää ihmistä. Muistisairaudet yleistyvät koko ajan ja ne nähdään suurena kansanterveydellisenä haasteena. Vaikka sairaus on yhä yleisempi ja tietoisuus siitä on kasvanut viime vuosien aikana, liittyy siihen yhä tiettyjä kielteisiä asenteita, ennakkoluuloja ja ymmärtämättömyyttä. Tätä asenneilmapiiriä on muutettava, jotta muistisairaat ihmiset voivat elää yhteiskunnan yhdenvertaisina jäseninä. 

Tule mukaan muuttamaan muistisairauksiin liittyviä ennakkoluuloja

Muistisairauksiin liittyvien ennakkoluulojen muuttamiseksi Muistiliiton kansainvälinen kattojärjestö Alzheimer’s Disease International (ADI) viettää syyskuussa Maailman Alzheimer-kuukautta. Tunstall on ADI:n ylpeä yhteistyökumppani ja tätä kautta voimme auttaa tietoisuuden lisäämisessä muistisairauksiin liittyen ja kertoa miten teknologia tukee muistisairauden kanssa eläviä ihmisiä ja heitä hoitavia henkilöitä. 

ADI on valinnut vuoden teemaksi Know Dementia, Know Alzheimers tai Tunne Dementia, Tunne Alzheimer. Kampanja järjestetään 11. kertaa ja teemakuukauden aikana tutustutaan kolmeen aihealueeseen - sairauden toteamiseen ja diagnoosiin, muistisairauden varoitusmerkkeihin ja rohkaisemaan ihmisiä oppimaan enemmän muistisairauksista.

Tunstall mukana tekemässä yhteiskunnasta muistiystävällisemmän

Tunstall on mukana tekemässä yhteiskunnasta muistiystävällisemmän. Syyskuun aikana tulemme jakamaan tietoa muistisairauksista ja teknologisista ratkaisuista, jotka tukevat muistisairauden kanssa elävien ihmisten elämää. Viime vuonna henkilöstömme kävi Muistiliiton tarjoaman Muistikummituokion, ja tänä vuonna haluamme haastaa kaikki käymään kummituokiossa, fyysisesti tai helposti verkossa. 

Haluatko sinäkin tehdä yhteiskunnasta muistiystävällisemmän?

Ryhdy Muistiliiton Muistikummiksi!

Lähteet: 

https://www.muistiliitto.fi/fi/muistisairaudet

https://www.muistikummit.fi/ryhdy-kummiksi

https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/muistisairaudet

muistikummit.jpg

Ryhdy Muistikummiksi 

Englannista alkunsa saanut Muistikummi-liike on kaikkien aikojen suurin ponnistus muistisairauksiin liittyvien mielikuvien ja käsitysten muuttamiseen. Muistikummeja on noin 20 miljoonaa ympäri maailmaa - viidessä maanosassa - 56 maassa. 

"Uskomme, että muistisairaan ihmisen kohtaaminen lämpimästi, arvostavasti ja ymmärtävästi on tämän päivän kansalaistaito. Kummius kutsuu asettumaan muistisairaan rinnalle ja tekemään omassa lähipiirissä ja arjessa muistiystävällisiä tekoja."

Muistikummit.fi

Lue lisää ja tutustu Muistikummeihin tästä. 


Me olemme Muistikummeja

Tunstall järjesti yhdessä Helsingin Muistiluotsin kanssa Muistikummituokion henkilöstölleen. Muistikummituokio on noin tunnin mittainen hetki, jolloin opitaan uutta muistisairauksista ja kuullaan miten muistisairas ihminen kohdataan arvostavasti ja lämpimästi.

Lisätietoja

Teknologia tukee muistisairaan ihmisen itsenäistä elämää

Teknologia on tärkeä apuväline muistisairauden kanssa elävän ihmisen arjen turvaamiseksi. Eri apuvälineiden avulla voidaan lisätä arjen turvallisuutta ja mahdollistaa itsenäinen asuminen pidempään.

Lisätietoja

Muistisairaudet ja teknologia

Muistisairaudet yleistyvät koko ajan ja ne nähdään suurena kansanterveydellisenä haasteena. Muistisairauksien yleistymisen myötä on yhä tärkeämpää varmistaa yhteiskunnan valmius tukea muistisairaiden ihmisten elämää. Teknologia on tärkeä apuväline muistisairauden kanssa elävän ihmisen arjen turvaamiseen.

Lisätietoja