Kotitalouksien sähkökatkot eivät vaikuta turvapuhelimien toimintaan. Sähkökatkon aikana turvapuhelin toimii normaaliin tapaan, sähkön sijaan laite käyttää akun varavirtaa.


Turvapuhelin toimii sähkökatkon aikana normaalisti

joulukuuta 14, 2022

Sähköyhtiöt ympäri Suomea varoittavat tulevan talven sähköpulasta ja mahdollisista sähkökatkoista. Yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeiden palveluiden, kuten terveysasemien, koulujen ja vanhusten palvelutalojen, sähkönsaanti priorisoidaan. Mahdollista on, että kotitalouksien sähkönsaantia joudutaan rajoittamaan alueittain tai vuorotellen. Kotitalouksien sähkökatkot eivät kuitenkaan vaikuta turvapuhelimien toimintaan. Sähkökatkon aikana turvapuhelin toimii normaaliin tapaan, sähkön sijaan laite käyttää akun varavirtaa. Varavirta kestää vähintään 48 tuntia.

Alle kokosimme yleisiä kysymyksiä turvapuhelimiin liittyen.

Miten turvapuhelin toimii sähkökatkon aikana?

Turvapuhelimen akku kestää vähintään 48 tuntia, jopa pidempään. Turvapuhelimen akku kestää tämän 48 tunnin ajan hyvin aktiivisenkin hälytyskäytön. Esimerkiksi niissä tapauksissa, kun sähkönsaantia rajoitetaan ja esiintyy kohdennettuja sähkökatkoja voi turvapuhelinta käyttää aivan normaalisti. Laite kuluttaa ilman verkkovirtaa akkua olemalla yhteydessä taustajärjestelmään, sekä hälytysten yhteydessä, tämä kuitenkin on otettu huomioon akun kestävyydessä.

Turvaranneke toimii ei-ladattavalla akulla, joka toimii vuosia.

Kestääkö turvapuhelimen akku 48 tuntia, vaikka sillä hälyttäisi apua? 

Turvapuhelimen akku kestää tämän 48 tunnin ajan hyvin aktiivisenkin hälytyskäytön. Esimerkiksi niissä tapauksissa, kun sähkönsaantia rajoitetaan ja esiintyy kohdennettuja sähkökatkoja voi turvapuhelinta käyttää aivan normaalisti.

 

Toimiiko paikantava turvapuhelin tai ns. turvakello sähkökatkon aikana? 

Paikantavat turvapuhelimet tai ns. turvakellot toimivat akulla. Akku kestää vähintään 2 päivää sen jälkeen, kun se on ladattu.

 

Miksi turvapuhelin vilkkuu?

Osa turvapuhelimista ja rannekkeista vilkkuu sähkökatkon aikana. Kyseessä on huomioledi, joka ilmoittaa puuttuvasta verkkovirrasta. Valot lopettavat vilkkumisen, kun sähköt palaavat takaisin

 

Miksi turvapuhelin piippaa?

Osa turvapuhelimista piippaa sähkökatkon aikana. Kyseessä on huomioääni, joka ilmoittaa puuttuvasta verkkovirrasta. Piippaus loppuu, kun sähköt palaavat takaisin.

 

Pitääkö turvapuhelimelle tehdä jotain sähkökatkon jälkeen? 

Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään sähkökatkon aikana. Laite tulee pitää normaalisti seinässä. Kun sähköt katkeavat laite siirtyy käyttämään akkua, ja kun sähköt palaavat takaisin laite palautuu käyttämään verkkovirtaa.

 

Miten turvapalvelukeskus toimii sähkökatkona aikana?

Sähkökatkon aikana turvapalvelukeskus toimii normaalisti. Turvapalvelukeskuksessa on varauduttu varavirtalähteellä sähkökatkoihin. Mikäli turvapalvelukeskukseen kohdentuu sähkökatko siirtyvät laitteet, sekä järjestelmät käyttämään siihen kohdennettua varavirtaa.

 

Entä miten kodin turvasensorit, kuten ovihälytin ja palohälytin, toimivatko ne sähkökatkon aikana?

Turvapuhelimen lisälaitteet, kuten ovihälytin tai palohälytin toimivat paristoilla, näin ollen myös ne toimivat normaalisti sähkökatkojen aikana. Liesivahti ottaa sähkön liedestä, eli liesivahti ei toimi sähkökatkon aikana. Tämä ei kuitenkaan aiheuta vaaratilannetta, koska sähkökatkon aikana liesi on myös ilman sähköä.

Ota yhteyttä

Lisätietoja

Tilaa uutiskirje

Tilaa tuoreimmat Tunstall-uutiset suoraan sähköpostiisi!

Lisätietoja

Kotihoito ja palveluasuminen 2023

Lisätietoja