Tulevaisuuden sairaala 2020

Miltä sairaalat näyttävät 2050-luvulla?  Miten potilas huomioidaan sairaalahankkeen alussa? Miten johtaminen muuttui koronan aikana? Näitä aiheita käsiteltiin vuoden Tulevaisuuden sairaala –tapahtumassa. Tähän uutiseen olemme keränneet lyhyen koosteen tapahtuman aiheista.


Asiakaslähtöisyys, muuntojoustavuus ja teknologiset innovaatiot - näistä on tulevaisuuden sairaala tehty

syyskuuta 13, 2020

Virtuaalisesti järjestetty Tulevaisuuden sairaala 2020 –tapahtuma keräsi sairaalamaailman päättäjät ruutujensa ääreen, kun tulevaisuuden sairaalan suunnasta keskusteltiin. Kahden päivän aikana kuultiin sairaanhoitopiirien hankkeista sekä kansainvälisiä sairaalavaikuttajia. Päivien keskeisiksi aiheiksi nousi kolme teemaa – asiakaslähtöisyys, muuntojoustavuus ja teknologian laajempi hyödyntäminen sairaaloissa. Tutustu tapahtuman keskeisiin teemoihin. 

Potilaasta asiakkaaksi - ajatusmallit muuttumassa

Sairaalamaailmassa on kauan keskusteltu potilaan ja asiakkaan suhteesta toisiinsa. Osa vieroksuu ajatusta potilaasta asiakkaana, mutta Tulevaisuuden sairaalan puheenvuoroissa huomasi ’asiakas’-ajattelumallin keskeisen roolin. Tapahtuman puheenvuoroissa keskusteltiin sairaalasta ympäristönä, jossa viihdytään. Paikasta, joka on vähemmän kliininen ja enemmän inhimillinen sekä vierailijoille että henkilökunnalle. Esimerkkejä tästä oli TYKS:in 2021 valmistuva Majakkasairaala, jossa saaristo tuodaan sairaalatiloihin eri taide-elementtien muodossa. Myös vuonna 2025 valmistuva Ahveniston Assi sairaala, jossa asiakkaat olivat mukana aktiivisina toiminnankehittäjinä, nosti asiakkaan keskeiseen rooliin sairaalasuunnittelussa. Asiakaslähtöinen näkökulma saatiin kysymällä edustuksellisilta asiakasryhmiltä, esimerkiksi lapsilta tiedusteltiin, mitä lasten tilassa tulisi olla ja nuorisovaltuusto mietti, miten inhimmillisyyttä voisi lisätä opasteissa.

Muuntojoustavaa sairaalaa voidaan käyttää vielä 2070-luvulla

Tulevaisuuden tarpeiden ennakointi on yksi sairaalahankkeiden haasteista. Sairaalarakennusten elinkaari on pitkä ja tiloja rakentaessa pitää ottaa huomioon nykyiset vaatimukset, mutta myös tulevaisuuden tarpeet. Tästä johtuen sairaalan muuntojoustavuutta korostettiin monessa puheenvuorossa. Vuonna 2020 rakennettujen sairaalarakennusten tulee vastata tulevien vuosikymmenten tarpeisiin, koska nämä tulevat todennäköisesti olemaan käytössä vielä 30, 60 ja jopa 100 vuoden päästä. Muuntojoustavan sairaalan tunnusmerkeiksi nostettiin mm. selkeys, teknologian vaihdettavuus, laajennettavuus sekä jaettavuus, yhdistettävyys.

Aiheuttiko korona kauan keskustellun digiloikan ja miten johtajuus muuttui poikkeusaikoina?

Koronan aiheuttamasta poikkeustilasta keskusteltiin tapahtuman aikana useaan otteeseen. Aiheet vaihtelivat uudenlaisesta johtajuudesta sosiaali- ja terveysalan ennustettuun digiloikkaan. Erityisesti johtajuus koronakriisin keskellä herätti keskustelua. Kiitosta sai henkilöstön nopea omatoiminen päätöksenteko, kun aikaa ei ollut kysyä esihenkilöltä. Toinen keskustelua herättänyt aihe oli sairaaloiden digiloikka. Poikkeuskevään aikana siirryttiin nopeasti etävastaanottoihin ja virtuaalitapaamisiin, joiden käyttöönoton henkilökunta ja potilaat omaksuivat nopeasti. Osa kuitenkin spekuloi, että koronan jälkeen osa palaisi perinteisiin vastaanottoihin, kun taas toiset näkivät, että etähoivalla oli nyt oma paikkansa terveydenhuollossa.

Kiitos kaikille osallistujille ja nähdään ensi vuonna! 

Sairaalat ja terveyskeskukset

Mukautettavat ratkaisumme sairaaloihin ja terveyskeskuksiin tuovat turvallisuutta ja vakautta potilaiden ja hoitohenkilökunnan arkeen.

Lisätietoja

flamenco® - joustava viestintäjärjestelmä

flamenco® on tulevaisuuden haasteisiin vastaava viestintäratkaisu.  flamenco®-järjestelmäalustalla toimiva ratkaisu on suunniteltu varmistamaan yksinkertainen ja tehokas viestintä sairaalaympäristössä.

Lisätietoja