Tulipalo syttyy useimmiten keittiössä
marraskuuta 21, 2024
Useimmat asuntopalot saavat alkunsa keittiöstä. Ruuanlaiton yhteydessä saa vuosittain alkunsa noin 900 tulipaloa*. Ikäihmiset ovat erityisen alttiita tälle riskille. Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien palontorjunnan parantaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta hyvinvointialueet ja yksityiset palveluntarjoajat voivat pitää vaaratilanteiden määrän alhaisena.
Keittiön paloturvallisuuden parantaminen
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö* on listannut nopeat vinkit keittiön paloturvallisuuden parantamiseksi:
Liesi ja uuni
Muista sammuttaa liesi. Uusissa liesissä on ajastintoimintoja, ja vanhempiinkin malleihin saa turvakatkaisijoita lisävarusteena. Puhdista myös liesituulettimen suodatin säännöllisesti. Tärkeintä kuitenkin on, ettet jätä ruokaa valmistumaan ilman valvontaa! Turhan moni vahinko liittyy myös päihteiden vaikutuksen alaisena kokkailuun.
Muut kodinkoneet
Esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet keräävät pölyä. Puhdista kodinkoneiden taustat imuroimalla vähintään kerran vuodessa. Uunin lisäksi astianpesukonetta ei tule jättää päälle kotoa poistuessa. Jos uuni, jääkaappi, astianpesukone, leipäkone, blenderi tai mikä tahansa sähkölaite pitää omituista ääntä tai käytön aikana esiintyy ”sähkön hajua”, älä käytä laitetta. Hanki uusi tai pyydä korjaaja katsomaan. Tarkista myös itse virtajohtojen kunto aika ajoin. Pidemmäksi ajaksi kotoa lähtiessä kannattaa irrottaa virtajohdot pistokkeista.
Sammutusvälineet
Keittiöön sopiva sammutusväline on käsisammutin tai sammutuspeite. Sen lisäksi, että sammutusväline on hankittu, sen pitäisi olla helposti ulottuvilla ja jos kyseessä on käsisammutin, se tulisi muistaa huoltaa määräajoin.
Älä sammuta rasvapaloa vedellä, vaikka vesihana on sopivasti lähellä – rasva kelluu veden päällä ja räiskyessään se voi päätyä sytyttämään muutakin.
Palovaroitin
Keittiössä syntyy ruuanlaiton yhteydessä savua ja muita höyryjä, jotka aiheuttavat perinteisen palovaroittimen kohdatessaan turhia hälytyksiä. Keittiöön ei kannata sijoittaa palovaroitinta.
Jos kotonasi on leivinuuni, on syytä opetella käyttämään sitä oikein ja sulkea savupelti vasta viimeisenkin liekin sammuttua.
(Lähde: * Paloturvallisuusvinkit keittiöön - Paloturvallisuusviikko)